Середа, 17.04.2024, 00:56
Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід

БІБЛІОТЕКА Славутицького ЗЗСО №1

Пошук
Меню сайту
Категорії розділу
Актуально [206]
Виставки [34]
Заходи [149]
Видавнича діяльність [25]
рекомендаційна бібліографія, пам'ятки, бюлетені нових надходжень, огляди літератури, тощо
Ми пишаємось [12]
Кінозал [13]
екранізація програмових творів
Наші партнери
Управління освіти і науки Славутицької міської ради Київської області
Славутицький ЗЗСО №1
Журнал "Шкільний бібліотечно-інформаційний центр"
Бібліотека ЗЗСО №3
Бібліотека ліцею "БезМеж"
Бібліотека ліцею
Форма входу
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
е-підручники
Наше опитування
Чи може інформація із Internet замінити користування бібліотеками?
Всього відповідей: 41
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
Головна » 2014 » Лютий » 10 » 11 лютого – День безпечного Інтернету. Як провести цей день?
13:16
11 лютого – День безпечного Інтернету. Як провести цей день?

Парадокс Інтернету: він з’єднує людей, що знаходяться далеко, але роз’єднує з тими, хто знаходиться поруч.

Інтернет – це ще одна сторіночка у розвитку людства,
яку ми з часом перегорнемо як і всі інші.
В.С. Сурган

Проблема безпеки дітей в Інтернеті вже не здається Україні такою далекою. Ніхто не може заперечити, що на сьогоднішній день вона постала особливо гостро. Кожного року аудиторія користувачів всесвітньої мережі дедалі розширюється і її переважну частину становить молоде покоління — діти та підлітки, які повністю не усвідомлюють загрозу, що може чекати на них у віртуальному просторі.

11 лютого 2014 року буде відзначатися День безпечного Інтернету, мета якого зробити інформаційний простір безпечним та корисним для наших дітей.

Трохи історії: День безпечнішого Інтернету, англ. Safer Internet Day – відзначається у вівторок другого тижня лютого з 2004 року. Захід був запроваджений за ініціативою європейських некомерційних організацій European SchoolNet та Insafe (Європейська мережа безпечного Інтернету). Цього дня в багатьох країнах світу обговорюються:

  • шляхи безпечного використання молоддю Інтернету,
  • питання Інтернет-етики,
  • загрози протизаконного контенту.

День безпечнішого Інтернету має на меті досягнення об’єднання зусиль держави, бізнесу і громадськості для популяризації механізмів безпечної роботи в мережі, перш за все серед дітей та молоді.

В 2009 Коаліція за безпеку дітей в Інтернеті за ініціативи «Майкрософт Україна» оголосила про запуск соціальної кампанії «Місяць безпечного Інтернету».

В 2013 в цей день проведена прес-конференція Інтернет асоціації України, під час якої наголошено, що завданням вітчизняної Інтернет-спільноти є віднайдення компромісу між ефективністю та безпечністю використання Інтернету з урахуванням української специфіки. Також розкрито стратегію боротьби за безпеку в Інтернеті, яку умовно можна розділити на три складові: інформування користувачів і профілактичні заходи, механізми захисту в процесі надання Інтернет-послуг та інструменти по усуненню протизаконного контенту.

ІнАУ розроблені Загальні правила роботи в Інтернеті та готується переклад пам’ятки з безпеки в Інтернеті для дітей «Play and Learn: Being online», який розробила організація Insafe. ІнАУ визначила, що найнебезпечнішими порушеннями в інформаційній сфері є: дитяча порнографія, прояви расової на національної нетерпимості, тероризм.

В якості механізму викорінення найбільш небезпечного контенту створена постійно діюча «гаряча лінія» з веб-інтерфейсом Skarga (http://www.skarga.ua/), де кожен користувач може залишити свою скаргу щодо інформаційних порушень в Інтернеті.

Інтернет – це всього лише інструмент. Все залежить від того, хто і в яких цілях його використовує.

Інтернет – сучасне інформаційне поле, де росте дерево знання. Яблучка з нього різної стиглості, різної корисності, різного смаку і різної ваги.

В Інтернеті все на відстані витягнутої руки. Треба тільки знати, як витягнути руку. 
                                                                                         Януш Вишневский

Як провести цей день? 

В мережі Інтернет з’являється багато нецензурної та насильницької інформації. Тому цей день започатковано для привернення уваги дітей і молоді до позитивного і відповідального використання Інтернет-ресурсів.

У всьому світі в День безпечного Інтернету пропонується велика кількість цікавих заходів для дітей та молоді, а також для фахівців, що працюють з дітьми.

«Посміхніться! Ви знаходитесь оnline». Під таким гаслом можна провести цей день, під час якого організувати змагання з пошуку цікавих матеріалів, провести дискусії, запропонувати молоді знайти посилання на веселі фільми для виведення їх на екран для загального перегляду.

Для найменших користувачів Інтернетом можна розробити «правила дорожнього руху» в мережі Інтернет, які розповсюдити серед молодих батьків у дитячих садочках. Це також буде гарною можливістю запросити батьків до бібліотеки, де діти пограють в он-лайн ігри, а батьки отримають корисну інформацію. Дивіться поради на блозі Веб-спілкування, нетикет, скористайтесь його «Скарбничкою».

Для школярів провести тренінги «Онляндія – безпечна Веб-країна», за допомогою яких донести школярам інформацію про загрози, що підстерігають дітей і підлітків в Інтернеті, а також провести навчальні інтерактивні ігри за правилами, що допоможуть їм захиститися в Інтернет-просторі.

Можна провести конкурс плакатів або творів на тему безпечного Інтернету для дітей та молоді.

В рамках цьогорічного святкування Дня безпечного Інтернету, Данська агенція з питань бібліотек і ЗМІ рекомендує три фільми для перегляду як на великому екрані, так і для вставки на сайт чи блог. Небезпечні ресурси Інтернету можуть зруйнувати ваше життя, – основна тема цих роликів.

Також використайте більшу підбірку рекламних роликів на тему безпеки в Інтернеті

5 простих правил для батьків

  1. Підвищуйте власну комп’ютерну та інтернет-обізнаність.
  2. Опановуйте Інтернет разом із дитиною.
  3. Станьте другом дитині у соціальній мережі, або попросіть близьких знайомих зробити це.
  4. Встановіть «Батьківський контроль». Регулярно оновлюйте антивірус.
  5. Створіть територію безпечного Інтернету. Використовуйте поновлюваний перелік безпечних для дитини сайтів.

За матеріалами сайту методцентру

Категорія: Актуально | Переглядів: 1378 | Додав: Бібліотека_ЗОШ№1 | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]