П`ятниця, 29.03.2024, 02:48
Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід

БІБЛІОТЕКА Славутицького ЗЗСО №1

Пошук
Меню сайту
Категорії розділу
Актуально [206]
Виставки [34]
Заходи [149]
Видавнича діяльність [25]
рекомендаційна бібліографія, пам'ятки, бюлетені нових надходжень, огляди літератури, тощо
Ми пишаємось [12]
Кінозал [13]
екранізація програмових творів
Наші партнери
Управління освіти і науки Славутицької міської ради Київської області
Славутицький ЗЗСО №1
Журнал "Шкільний бібліотечно-інформаційний центр"
Бібліотека ЗЗСО №3
Бібліотека ліцею "БезМеж"
Бібліотека ліцею
Форма входу
Календар
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
е-підручники
Наше опитування
Чи може інформація із Internet замінити користування бібліотеками?
Всього відповідей: 41
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
Головна » 2020 » Червень » 16 » Скасування ЗНО є неприпустимим
16:58
Скасування ЗНО є неприпустимим

 МОН готове до проведення ЗНО у безпечних умовах та відповідно до рекомендацій Головного державного санітарного лікаря України і епідеміологічної ситуації. Скасування ЗНО є неприпустимим, оскільки це єдиний об’єктивний інструмент оцінювання та механізм прозорого вступу до вишу, а його відсутність створить значні корупційні ризики. Про це сьогодні, 15 червня 2020 року, заявила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

“Міністерство, Український і регіональні центри оцінювання якості освіти готові проводити ЗНО в безпечних умовах згідно з рекомендаціями Головного державного санітарного лікаря та гнучко реагують на дані від МОЗ щодо епідеміологічної ситуації. Пункти проведення тестування забезпечені медичними масками, термометрами, антисептиками та захистом для медиків. До пунктів тестування засоби захисту доставляють ОДА, які отримали їх від партнерів. Готовність пунктів тестування контролює Держпродспоживслужба згідно зі спеціальним чеклістом”, – зазначила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

Зокрема, під час зовнішнього незалежного оцінювання: 

  • відбуватиметься контроль за дотриманням рекомендацій щодо допуску на ЗНО (температура тіла не вище 37,2 С, відсутність ознак респіраторних захворювань, наявність маски або респіратора),
  • Держпродспоживслужба контролюватиме вимоги до пунктів тестування (відстань між учасниками не менше 1,2 м, масковий режим, наявність антисептиків, дезінфекція приміщень, організована утилізація використаних масок тощо),
  • діятимуть заходи для уникнення скупчень людей (більше часу для входу, проміжки часу для входу різних учасників, правильна організація черг із дистанцією),
  • відбуватиметься супровід медиків та Національної поліції,
  • будуть залучені інструктори не з груп ризику.

Наразі МОН готується до проведення основної сесії ЗНО 25 червня – 17 липня. Водночас МОЗ готує параметри, яким має відповідати епідеміологічна ситуація для безпечного проведення ЗНО. Показники мають затвердити на Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 16 червня 2020 року. 

Крім того, згідно з даними світової статистики, вікова група учасників ЗНО є стійкою до зараження – лише 1,2% серед усіх хворих на COVID-19 складають підлітки, тобто ризики зараження мізерні. Водночас без ЗНО вступ до вишів може стати більш небезпечним з епідеміологічної точки зору, оскільки передбачає великі скупчення людей і складність у дотриманні соціальної дистанції у чергах, під час іспитів. Це створює додатковий ризик для найбільших міст України під час пандемії.

“Скасування ЗНО є неприпустимим. ЗНО – це запорука справедливого і об’єктивного оцінювання, а також чесного і прозорого вступу. Багато зусиль під час підготовки до ЗНО доклали не лише учні, а й їхні батьки та вчителі. Інші способи оцінювання – як-от середній бал свідоцтва про повну загальну середню освіту – не можна вважати об’єктивним, оскільки кожна школа має власну шкалу оцінювання. Крім того, наразі виші готові приймати заяви вступників саме на основі ЗНО. Альтернативний механізм для проведення вступної кампанії створити неможливо. Тому скасування ЗНО ставить під загрозу майбутнє вступу-2020”, – зазначила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

ЗНО гарантує вступникам високі та рівні шанси для вступу. Будь-які спроби скасувати тестування призведуть до повернення нерівного доступу до вищої освіти, який залежить від статків родини вступника або наявності “зв’язків”. 

Також ЗНО дає свободу вибору спеціальності, закладу вищої освіти та регіону навчання. Складене тестування дає можливість подати 5 заяв на бюджет, у тому числі в різних містах країни. 

ЗНО як чесну і прозору форму вступу підтримують 73% українців. Із тим, що система ЗНО дає рівні можливості для всіх абітурієнтів вступити до найкращих вишів, погоджуютсья 73% громадян, які стикались із ЗНО у 2017-2019 рр. або цікавилися цим питанням (результати Omnіbus Іnfo Sapіens, листопад 2019). З-поміж тих, хто складав тести ЗНО, його підтримують майже 75% (дослідження Групи Рейтинг, травень 2018).

Нагадаємо, через погіршення епідеміологічної ситуації учасники пробного ЗНО складають тестування вдома. Учасникам пробного тестування повернуть кошти через неможливість провести його в закладах освіти – наразі МОН і Міністерство фінансів готують відповідний порядок.

Джерело: Сайт МОН України, дата звернення 16.06.2020

Категорія: Актуально | Переглядів: 168 | Додав: Бібліотека_ЗОШ№1 | Теги: ЗНО-2020 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]